Hij komt…

Ik weet nog hoe ik vroeger de decembermaand een leuke maand vond, dat ik weken uitkeek tot de Sint kwam. Nieuw speelgoed wat een genot! Wat waren de dagen toen veel langer; het wachten bleef maar duren. Als de Sint dan uiteindelijk gekomen was, had hij altijd wel het gewenste cadeau mee, dat zorgde dan weer voor uren speelplezier. Dan was het ook adventstijd. Uitkijken naar de komst van Jezus die geboren zou worden; of de herdenking daaraan. Alweer een hele periode vol verwachtingen en verlangens en dit voor vier weken lang. Het summum was oudejaar, dat vierden we bij een tante en een oom in Veurne. Daar heb ik leuke herinneringen aan. Ik kijk er zelfs een beetje met heimwee naar terug. Hoe de dingen toch verkeren kunnen…

Nu spelen we zelf voor Sint of Piet. Op school heb ik nog zwarte Piet gespeeld en voor de kinderen van mijn broer kijk ik voor een geschenkje van Sinterklaas. Een mogelijk gesprek tussen moeder en dochter.

dochter: Mama mag ik eens iets vragen? Zal je er eerlijk op antwoorden?
moeder: Ja vraag maar?
dochter: Sinterklaas die bestaat toch niet echt? De dochter kijkt de moeder met een blik aan, de moeder kijkt terug.
moeder: Nee zus, de Sint bestaat eigenlijk niet echt.
dochter: Maar hoe kan dat dan met de cadeautjes en wij zien hem toch aankomen met de boot?
moeder: ja dat is allemaal gespeeld, wij kijken voor de geschenkjes en de snoep. Ga je het niet aan je zus verklappen.
dochter: nee hoor het is ons geheimpje, maar later als zus groot is moet ze het toch ook weten?
moeder: Hoezo?
dochter: Anders krijgen haar kindjes geen cadeautjes van de Sint…

Volgend weekend komt de Sint bij ons. Ik ben al een beetje benieuwd hoe mijn nichtje zal reageren. De kleinste weet nog niks. Eens zien of de oudste toneel zal spelen. De verwondering op de gezichtjes spreekt boekdelen. Alleen jammer dat alles maar zijn tijd heeft, ze worden toch zo snel groot! Het raakte me toen ik vernam dat mijn nichtje doorhad dat de Sint niet echt bestond. Het deed mij allicht meer dan haar.

De commentaren zijn gesloten.