De Russen kunnen ze kussen

Deze week startte de week op dinsdag, maandag was het vermelden niet waard. Dinsdagmorgen gewekt met de mededeling dat er een busongeval gebeurd was met achtentwintig doden. Ik stond er toen niet bij stil; ik had namelijk andere zaken aan mijn hoofd. Zo was er woensdag de pedagogische studiedag rond ICT. Later de week op tv: TerZake met beelden van de repatriëring van de slachtoffers (zes volwassenen en tweeëntwintig kinderen). Toen pas viel me de omvang van de ramp op: achtentwintig kisten met stoffelijke resten… Vrijdag in Reyerslaat de beelden van de week gingen over de ramp in Zwitserland.

Dinsdag middag de pedagogische studiedag voorbereid. Kijken wie in welk lokaal zou zitten. Verdeeldozen voorzien, kijken voor de paswoorden voor het draadloos internet. Woensdag was het dan zover: een honderddertigtal collega’s bezochten een school gelegen midden in Oostende. Gelukkig viel internet niet uit; er waren niet zoveel gebruikers met laptops. Alles verliep naar wens eens iedereen zijn intrek genomen had in een lokaal en voorzien was van alle accomodatie als beamers, verdeeldozen voor stroom, schermen enzomeer. Een tiental jaar geleden viel het woord the Global Village; vandaag de dag zitten we er midden in. Op een vijftien tal jaar tijd heeft het internet voor een serieuze verspreiding en democratieseringsgolf gezorgd. Merkwaardig, niet?

Dat viel me ook op toen ik de uitzending zag van Rusland voor Beginners met professor Rik Coolsaet. Het Rusland van de koude oorlog maakt stilaan plaats voor een nieuwe mogendheid met heel wat slimme koppen. Zo zijn er enkele medici, of chemici, bezig met het ontwikkelen van een anti-verouderingsmiddel. Het product zou al in een vergevorderde stadium zijn. Ik huiver bij de gedachte dat we het leven nog langer zouden kunnen rekken. Waar moet dit heen? Er leven nu al een goeie zeven miljard mensen. Als die allemaal toegang krijgen tot dergelijke producten; ik mag er niet aan denken waar ons dat brengen zou.

De commentaren zijn gesloten.