• Als het kriebelt…

  De afgelopen week is voorbijgevlogen. Ik maal er niet om, nog één te gaan en we nemen wat gas terug tijdens de paasvakantie. De eerste week ben ik gevraagd om mijn broer te helpen verhuizen, ik heb al toegezegd. Boven is het bijna afgewerkt, behalve het sanitair en de verwarming. Beneden is er nog wat werk: nog een week te gaan. Afgelopen weekend wat met vader geholpen met het steken van isolatie in de garage, samen met broer naar de Hubo gereden om multiplexplaten om tegen die isolatie te vijzen. Dinsdagavond werken ze verder aan de keuken, woensdag komen ze de garagepoort installeren. De loodgieter moet ook nog komen…

  Zaterdagavond was er optreden van Sioen in de Zwerver en ik ging normaal tappen. Ik had de mail niet goed gelezen en er niet op gelet dat de bar en de verkoop van jetons niet doorging. Een beetje helpen kijken aan de ingang en een paar pintjes gedronken. Opeens was het laat en dan ben ik naar huis gegaan. Gisteren met een houten hoofd aan de configuratie van mijn Synology NAS bezig geweest. Hij sloot opeens niet meer af. Het had te maken met de installatie van ipkg (pakketbeheer onder de commandline) vond ik na héél lang zoeken op het forum van de fabrikant.

  Tijdens het paasweekend is er het jaarlijkse Karma Hotel. Ik help er achter de bar. Weinig bekende groepen voor mij. We zien wel wat het geven zal. Het is elk jaar een verrassing. Normaal help ik vrijdag met de opbouw, eigenlijk is dat het leukste aan een festival: van niks naar een afgewerkte ruimte die klaar staat om het volk te ontvangen. Verder geen plannen voor het verlof. Misschien weer eens gaan fietsen als het weer wat goed is, zoals de afgelopen dagen.

 • De Russen kunnen ze kussen

  Deze week startte de week op dinsdag, maandag was het vermelden niet waard. Dinsdagmorgen gewekt met de mededeling dat er een busongeval gebeurd was met achtentwintig doden. Ik stond er toen niet bij stil; ik had namelijk andere zaken aan mijn hoofd. Zo was er woensdag de pedagogische studiedag rond ICT. Later de week op tv: TerZake met beelden van de repatriëring van de slachtoffers (zes volwassenen en tweeëntwintig kinderen). Toen pas viel me de omvang van de ramp op: achtentwintig kisten met stoffelijke resten… Vrijdag in Reyerslaat de beelden van de week gingen over de ramp in Zwitserland.

  Dinsdag middag de pedagogische studiedag voorbereid. Kijken wie in welk lokaal zou zitten. Verdeeldozen voorzien, kijken voor de paswoorden voor het draadloos internet. Woensdag was het dan zover: een honderddertigtal collega’s bezochten een school gelegen midden in Oostende. Gelukkig viel internet niet uit; er waren niet zoveel gebruikers met laptops. Alles verliep naar wens eens iedereen zijn intrek genomen had in een lokaal en voorzien was van alle accomodatie als beamers, verdeeldozen voor stroom, schermen enzomeer. Een tiental jaar geleden viel het woord the Global Village; vandaag de dag zitten we er midden in. Op een vijftien tal jaar tijd heeft het internet voor een serieuze verspreiding en democratieseringsgolf gezorgd. Merkwaardig, niet?

  Dat viel me ook op toen ik de uitzending zag van Rusland voor Beginners met professor Rik Coolsaet. Het Rusland van de koude oorlog maakt stilaan plaats voor een nieuwe mogendheid met heel wat slimme koppen. Zo zijn er enkele medici, of chemici, bezig met het ontwikkelen van een anti-verouderingsmiddel. Het product zou al in een vergevorderde stadium zijn. Ik huiver bij de gedachte dat we het leven nog langer zouden kunnen rekken. Waar moet dit heen? Er leven nu al een goeie zeven miljard mensen. Als die allemaal toegang krijgen tot dergelijke producten; ik mag er niet aan denken waar ons dat brengen zou.

 • Lijstjes

  Even wat Lounge opgezet, dat schrijft altijd lekker weg. Ik heb het weer zitten, zo ben ik in de stemming om nog uit te voeren werkjes op te lijsten. Twee weken geleden ermee gestart, vorige vrijdag een nieuwe versie gemaakt. Wat staat erop? Lezen van de boeken van de bibliotheek. Nu vrijdag moeten de boeken binnen, eentje over literatuur en eentje van Herman Brusselmans Weg met de literatuur. Daaronder: aanpassen van de interactieve website die ik als opdracht voor de kunstacademie aan het maken ben. Dat staat al een maand bovenaan de uit te voeren werken. Tot slot enkele opdrachten voor school, van het maken van aangetekende brieven tot het branden van cd-rom’s.

  Zo zit ik hier te wachten op info, over de pedagogische studiedag van woensdag eerst komende, dat maar niet binnenkomt. Gisterenavond een klein beetje stress toen ik in bed kroop, gevolg niet in slaap geraken en dromen over rare dingen. Vanmiddag een overzicht gemaakt van wie waar zit en waar welk materiaal nodig is, dat brengt al wat meer gemoedsrust met zich mee. Morgen zien of alles klopt, stekkers voor laptops voorzien, schermen plaatsen en blaadjes uithangen. Dat moet lukken.

  Evens kijken of er wat op de televisie is vanavond. Een mens zou turelure worden van het vele computeren. Het is niet wat je zegt een avond om voor de buis te hangen. Misschien toch maar wat lezen of cd’s op mijn NAS zetten? Ik ben er nog niet uit of ik mijn cd-collectie moet rippen. Ik hoorde geruchten dat cd’s niet eeuwig meegaan, ze op een netwerkschijf zetten kan een oplossing bieden. Misschien moet ik het op mijn lijstje zetten: toevoegen circa 200 cd’s aan mijn muziekcollectie in iTunes.

 • Achtergrondgeluid

  Gisteren wat notities genomen in een zakboekje. Over geluid, een opdracht in Audacity voor de kunstacademie en een vergadering voor de pedagogische studiedag van woensdag 14 maart. Een pagina volgeklad met een Bic. Van vorige week kan ik me slechts herinneren dat ik ’s ochtends alles behalve zin had om er tegenaan te gaan. Hopelijk zal het deze week beter zijn; we gaan ervoor. Ja het wordt ooit wel beter, met mij toch.

  In omgekeerde volgorde zal ik het eerst over de vergadering hebben: die was er eigenlijk geen. Samen met een collega ict-coördinator de school rondgegaan om de lokalen te bekijken en tevens internet te testen. Tot nu toe ziet alles er nog behoorlijk uit. Het valt nog af te wachten met hoeveel ze uiteindelijk op het internet willen terzelfder tijd. Vrijdag weet ik meer en dinsdag zullen mijn collega en ik alles klaarmaken voor de woensdagvoormiddag. Gelukkig is het maar een halve dag en wordt het Openleercentrum van het secundair ook gebruikt.

  Daarnet nog wat geluiden gemixed in Audacity op mijn Mac. Een opdracht voor de Kunstacademie: het maken van een impressie van een ruimte. Ik heb gekozen voor een toiletsfeer. Wat geluiden gesprokkeld op Freesound.org en het geluid van de ventilator opgenomen met mijn iPod. Heel de boel in Audacity geïmporteerd en daarna wat filters zitten uitproberen. Best een aardig programma en ook cross-platform. Zo heb ik de hele montage op mijn laptop gekopieerd. Dan kan ik het daar nog verder bewerken.

  Tot slot nog een woordje over geluid: ik hou zo van muziek, liefst van al Rock and Roll. Af en toe een ander muziekje lust ik ook wel: Jazz, Klassiek, New Age of Lounge (om te relaxen), Pop, Electronica, R & B (vooral Prince en Amy Winehouse) en het beste hou ik voor het laatst Alternative. Welke rare categorieën houdt iTunes erop na? Zou dat nog een overblijfsel van wijlen Steve Jobs zijn? Met deze woorden hou ik het deze avond voor bekeken.