Nobelprijs voor de vrede

Hoe kan je nu als piepjonge instelling de Nobelprijs voor de vrede winnen? Als ik het zo naga in mijn familie ben ik de eerste generatie die zelf geen oorlog heeft meegemaakt. Mijn grootvader zaliger heeft gestreden in WO I; mijn vader heeft WO II aan de lijve mogen ondervinden. Wat betreft mijn overgrootouders, daar heb ik het raden naar, misschien waren die wel verwikkeld in één of andere boerenkrijg.

De Europese Unie, bestaat goed vijftig jaar. Wat betekent dit in het licht van de wereldgeschiedenis? Het is niet eens een mensenleven lang, of je moet al veel tegenslag hebben. Ik weet niet of we zo vredelievend zijn als we eruitzien? Kijk maar naar de rellen in Griekenland. Het seperatisme en nationalisme vieren hoogtij deze dagen. Kijk maar naar ons arm Vlaanderenland en Spanje. Om nog maar te zwijgen over ex-Joegoeslavië. Iedere bevolkingsgroep wil een autonome regio zijn, valt dit te rijmen met een groter geheel zijnde de Europese Unie?

Nou ja het zal wel in mijn aard liggen dit heugelijk feit ter discussie te stellen. Voor mijn part schaffen ze de hele mikmak af, geen haan die er naar kraait. Ik haal toch nooit de Nobelprijs voor literatuur, daarvoor schrijf ik te weinig. Laat het maar snel kerstvakantie zijn; dat ik me wat met mijn eigen projecten kan bezig zijn. Schrijven en lezen staan hoog op de agenda, net als het werken met Greenfoot en de Kinect van Microsoft. Later meer hierover…

De commentaren zijn gesloten.