• Oudejaar

  Een dag zoals (g)een andere. Vandaag heb ik wat gelezen, wat in de keuken geholpen, na de middag op mijn bureau de notities van afgelopen jaar overlopen en er een compilatie van gemaakt. Een kop koffie genuttigd en dan gekeken naar wat ik het afgelopen jaar als titels gebruikt heb voor de berichten op mijn blog.

  Je staat er niet stil bij, elke week één bericht, levert aan het eind van het jaar een mooi overzicht. Veelal had ik het over school, computers, vakantie, de kunstacademie, af en toe eens over internet, web(sites), Theater aan Zee of Leffinge Leuren. Het is een mooi jaar geweest. Geen uitspattingen, of toch bijna geen, er is voor mij niks emotioneels gebeurd. Laten we hopen dat het volgend jaar even mild mag zijn.

  Als ik de afgelopen week overloop dan ben ik redelijk tevreden. Ik heb kunnen lezen, een aantal kortverhalen afgewerkt en ook een novelle afgerond. De kortverhalen heb ik naar Deus Ex Machina gemaild. Wie weet krijg ik wel positief nieuws volgend jaar, later meer hierover. Laten we er allen een gezellige avond van maken en toasten op een nieuw en liefdevol jaar. Santé!

 • Computergebruik op de vooravond van kerstmis

  Daarnet een andere versie van office geïnstalleerd. In plaats van OpenOffice gebruik ik nu LibreOffice. De tweede is net iets beter compatible met Microsoft Office, wat ik pertinent weiger te gebruiken op mijn toestellen thuis. Computers zijn veelzijdige toestellen. Als het nu gaat om muziek, tekst, beeld, alles kan ermee bewerkt worden.

  Zo heb ik laatst een nieuwjaarskaartje op mijn Mac uitgewerkt. Eerst heb ik een schets gemaakt, die vervolgens gescand en daarna in Photoshop opgewerkt. Eens het op de computer staat kan je het zoveel maal dupliceren als je wilt. Met de komst van de personal computer is er heel wat veranderd aan de manier waarop we met gegevens, drukwerk, aankopen, teksten, brieven enzovoort omgaan.

  Neem nu ReadIris, leg een willekeurige pagina met tekst op je scanner, scan het in en laat het OCR-programma erop los. Nog geen minuut later heb je een bewerkbare tekst in je tekstverwerker. Enkel nog de fouten verbeteren en je bent er, wil je het doorsturen naar iemand anders, dan voeg je het als bijlage toe bij een email. Geen werkmens komt erbij te kijken. Toch wel een rare evolutie als je  het mij vraagt; maar ik heb er geen probleem mee, integendeel mij komt het goed uit.

  Zelfs het kerst-shoppen gebeurt nu op een andere wijze. Deze morgen eerst online gekeken om hoe laat de winkels open waren. Daarvoor reeds gekeken of ze bepaalde artikels (binnen)hadden en of je een cadeaubon kon betrekken… Daarna in de wagen gesprongen om daadwerkelijk de boodschappen te halen. Was ik sneller ik liet de cadeaus leveren uit een webshop. Nou ja in het ander geval kom je nog eens een bekende tegen en is kerstmis niet het feest van het ontmoeten?

 • Checklist

  Het bijhouden van nog uit te voeren takenlijstjes is één van mijn favoriete hobby’s. Ik vind het altijd mega-fantastisch om dan te kunnen afstrepen van wat ik reeds gedaan heb. Zo heb ik vrijdag en zaterdag aan een nieuwjaarskaartje gewerkt. Vrijdag enkele schetsen gemaakt. Zaterdag, na het opnieuw installeren  van mijn printer/copier, de tekening uit mijn schets- annex notitieboek gescand. De tekening daarna in Photoshop overgetrokken met een Wacom tekentablet, ingekleurd en afgedrukt. Tot slot heb ik het kaartje digitaal opgeslagen om te versturen via e-mail. Hou jullie mailbox in de gaten, één dezer dagen komt er een mail met wensen.

  Straks, na het eten, de ingekomen inktpatronen in mijn printer stoppen. Eerst een hap eten, zodat ik weer sterk sta. Normaal neem ik eerst een boek als ik thuiskom en lees ik wat. Deze middag een mail gekregen om een adres aan te passen op een website, zo heb ik me maar ineens achter de Mac gezet. Lang geleden dat ik zo vroeg mijn wekelijkse blog schreef.

  Ik vind het vreemd dat de usb-stick, die ik terzelfder tijd met de inkt heb besteld, achterwege blijft. Ik vind zelfs het pakketnummer niet terug op de site van de koerier, laten we er een gok op wagen dat ik morgen meer weet? Al ben ik blij dat het ene pakje deze middag reeds aangekomen is; soms werken ze bij de Post. We leven in hoop voor de andere levering. Kopen via internet is altijd een beetje een avontuur.

  Nog een paar dagen werken en we vieren het einde van dit jaar. Woensdag een kerstfeestje met een school; donderdag vieren we op de kunstacademie. Ik zal me nog een lijstje met aan te schaffen cadeaus moeten maken. Wie geef ik wat met nieuwjaar? Dat wordt een dagje shoppen… Als het weer wat in orde blijft zie ik het wel zitten. Niks sneeuw of regen, voor mij hoeft een witte kerst niet per sé al is het wel een mooi zicht.

 • Nobelprijs voor de vrede

  Hoe kan je nu als piepjonge instelling de Nobelprijs voor de vrede winnen? Als ik het zo naga in mijn familie ben ik de eerste generatie die zelf geen oorlog heeft meegemaakt. Mijn grootvader zaliger heeft gestreden in WO I; mijn vader heeft WO II aan de lijve mogen ondervinden. Wat betreft mijn overgrootouders, daar heb ik het raden naar, misschien waren die wel verwikkeld in één of andere boerenkrijg.

  De Europese Unie, bestaat goed vijftig jaar. Wat betekent dit in het licht van de wereldgeschiedenis? Het is niet eens een mensenleven lang, of je moet al veel tegenslag hebben. Ik weet niet of we zo vredelievend zijn als we eruitzien? Kijk maar naar de rellen in Griekenland. Het seperatisme en nationalisme vieren hoogtij deze dagen. Kijk maar naar ons arm Vlaanderenland en Spanje. Om nog maar te zwijgen over ex-Joegoeslavië. Iedere bevolkingsgroep wil een autonome regio zijn, valt dit te rijmen met een groter geheel zijnde de Europese Unie?

  Nou ja het zal wel in mijn aard liggen dit heugelijk feit ter discussie te stellen. Voor mijn part schaffen ze de hele mikmak af, geen haan die er naar kraait. Ik haal toch nooit de Nobelprijs voor literatuur, daarvoor schrijf ik te weinig. Laat het maar snel kerstvakantie zijn; dat ik me wat met mijn eigen projecten kan bezig zijn. Schrijven en lezen staan hoog op de agenda, net als het werken met Greenfoot en de Kinect van Microsoft. Later meer hierover…

 • De Sint en andere verhalen

  Een muziekje op mijn Apple G5 (ik weiger die pc te noemen)  en daarbij een blogje schrijven. Soms kan het leven eenvoudig zijn… Zolang je maar geen uren moet zoeken op iets dat je toch niet vindt. Zoals afgelopen dagen voor de enquête die ik in een website gegoten heb. Het is één groot webformulier waar de collega’s straks naar hartelust meerkeuze vragen zullen mogen beantwoorden. Het is een zelfbevraging rond De tien competenties van een leerkracht.

  Gisteren is mijn broer met zijn gezin afgekomen. De Sint was langs geweest voor de nichtjes. Alleen heeft de mama het niet zo goed aan boord gelegd: ze had nog twee geschenkjes mee die in haar handtas zaten. De kleinste had die zien zitten in de tas en was dan ook verbaasd toen die wat later bij het snoep en lekkers van de Sint stonden. Volgend jaar wordt de Sint een maat voor niks, zelfs nu viel die een beetje door mand. Ja de meiden worden snel groot. Wat later zaten ze samen te schaken.

  Het wordt eens hoog tijd dat ik nog tijd vindt om verder te schrijven en te lezen. Ik probeer ’s avonds na het werk nog wat te lezen en soms lukt dat, vooral op maandag en dinsdagavond. Woensdag en donderdag zit ik op de kunstacademie en vrijdag en in het weekend lees ik andere dingen zoals de krant en ook wel eens een computertijdschrift. Straks misschien nog wat televisie zien of anders wat chatten?