Wereldbeeld in drie minuten

Deze avond een boekje over Stephen Hawking uitgelezen: ‚Stephen Hawking in 3 minuten’. Of ik er wijzer door geworden ben? Ik vraag het me af. Enkele jaren geleden heb ik het boek Universum van Stephen Hawking gekocht, uit pure interesse. Ik ben er beginnen in lezen maar dat vlotte helemaal niet. Dan maar een tweede boekje gekocht dat wat achtergronduitleg biedt.

Het blijft moeilijke materie over het heelal, de theorieën zijn niet altijd even verstaanbaar, ook al is het in eenvoudige taal uitgelegd. Natuurwetenschap het is een wetenschap waar weinigen geroepen zijn. Zwarte gaten, uitdeinend heelal, de oerknal, singulariteit, … allerlei begrippen die de gemiddelde aardbewoner worst wezen en dit ga ik lezen.

Het relativeert, volgens mij, wel de visie op onze aarde. Die kleine planeet in een immens uitspansel. De dagelijkse beslommering, een mensenleven, wat houdt dit in tegenoverstaand van de oneindigheid? Het biedt een juister perspectief op de actualiteit: laten we het voor allen hier wat aangenamer maken; voor de korte tijdspanne die we hier doorbrengen. In plaats van te proberen de klok terug te draaien naar de Middeleeuwen met wetten en geboden uit een achterhaalde en mistroostige religie!

De commentaren zijn gesloten.