Nostalgie

Het begon met het opruimen van krantenknipsels op mijn kamer. Ik vond er handboeken van Nederlands uit het vierde secundair terug. Taalmozaïek deel A en deel B. Na het raadplegen van internet, waar ik wonder boven wonder de boeken terugvond, en mijn schriftelijke notities bij de handboeken ontdekte ik dat ik deel C, over poëzie, ontbrak. Ik was bijna zeker dat het vroeger in mijn bureau stak samen met de andere delen. Nadat ik verschillende plaatsen van ons huis bekeken had, kwam ik tot de constatatie dat ik het boek wellicht met het papier meegegeven heb, daar het spoorloos bleef na intensief speurwerk.

Het moet in die tijd geweest zijn, begin de jaren negentig, dat de kiem van mijn interesse in literatuur gezaaid geweest is. Tevens werd bij mij, via een gedicht over Antoni Gaudi, de interesse in architectuur gewekt. Ofwel ben je op je zestiende ontvankelijk voor bepaalde impulsen of externe prikkels maar sindsdien is het nooit meer opgehouden. De berg krantenknipsels is nauwelijks meer te overzien, de interessesfeer deinde uit van literatuur, over beeldende kunsten naar informatica.

In de laatste jaren van het secundair kreeg ik de smaak te pakken van het documenteren en schrijven van verhandelingen. Met als hoogtepunt het schrijven van een kortverhaal in het laatste jaar. Na enig rondvragen bij de medestudenten merkte ik dat ik wellicht de hoogste score gekregen had van heel de klasgroep. Aanvankelijk dacht ik om na het humaniora biologie te gaan studeren of architectuur. Het werd geen van beiden. Ik zat in die tijd op de kunstacademie en hield van tekenen, knutselen en leerde in die tijd ook de computer kennen. Zo werd het dus een langlopende opleiding grafische vormgeving aan het Sint Lucas te Gent.

Tijdens de opleiding hield ik me bezig met het schrijven van Het grote verhaal, naderhand omgedoopt tot: Is er leven na tweeduizend? Het verhaal is nooit afgeraakt, in tegenstelling tot later geschreven verhalen, maar we wijken af. Wellicht waren de studentenjaren in Gent van de mooiste die ik meegemaakt heb. Wat een opruimactie op mijn slaapkamer teweegbrengt; dat ik meewarig terugdenk aan lang vervlogen tijden.

Commentaren

  • Schoon verhaal!

De commentaren zijn gesloten.