Wespennest

Leeft het Midden-Oosten in een periode die je kan vergelijken met onze Middeleeuwen? Twisten om grondbezit, geloof en macht. Waarbij de gewone, kleine man altijd maar het slachtoffer is. Wij, in Europa, hebben er een zevenhonderd jaar over gedaan om tot een periode van verlichting te komen… Nu verwachten we dat onze waarde en normen, id est democratie, stemrecht, gelijkheid tussen man en vrouw en nog zoveel meer, in een mum van tijd door het Midden-Oosten waait en wortel schiet.

 

Een mens kan maar hopen, maar dictatoriale regimes deinzen voor niks terug. Ze zouden zelfs gifgas tegen hun eigen bevolking gebruiken en wij, het armzalig Westen, zitten maar toe te kijken hoe een onverlaat chemische wapens hanteert zonder dat er gevolgen van komen. Al is het niet evident om je in het wespennest van Syrië te wagen. Wie is er wie in het conflict? Het regime van Bashar al-Assad aan de ene kant en een groepje ongeregeld — oppositie genaamd — aan de andere kant. Om nog maar over de inmenging van Islam-extremisten te zwijgen.

 

Ik word afgeleid door iets van niks. Een gedachte flitst voorbij en laat me denken dat ik wat belangrijks vergeten ben. Ik zou wat opzoeken op het internet over het conflict in Syrië maar ik weet niet meer juist wat. Zoals het meestal met oorlogen gaat is de gewone, simpele werkmens de dupe van het geweld. Massaal slaan de Syriërs op de vlucht; wie kan hen ongelijk geven? Miljoenen mensen op de vlucht voor bommen en kogels van Belgische makelij, mogen we trots zijn op FN?

Commentaren

  • En Kosovo in de jaren 90? Dat is ook Europa!

De commentaren zijn gesloten.