Evolutie

Bij het opruimen van de tafel, na het eten, dacht ik het volgende: vroeger konden de mensen dingen maken. De halve bevolking in Vlaanderen werkte begin de 20e eeuw als landbouwer, ambachtsman of arbeider. Handenarbeid met een tastbaar product als eindresultaat, je produceerde iets waar je tevreden om kon zijn.

 

Daarna kwam de tijd van de massaproductie waarin je nog iets kon vermaken. Afhankelijk van het land van oorsprong waren de massaproducten nog te herstellen. Een onderdeel hier of een stukje daar bestellen en daarna was de radio, televisie of auto weer als nieuw. Meer en meer arbeid werd uitbesteed aan de robot en lopende band. Sinds het adagio is: Made in China, Taiwan of Thailand is het serieus bergaf gegaan.

 

Tegenwoordig is alles van zodanige bedenkelijke makelij dat als er wat stuk is je het hele product mag weggooien, zeker als er (micro)elektronica in het betreffende product zit. Niks meer te herstellen. Ik wil hier geen bedrijven viseren of producten blameren; het is een algemene tendens. Alles moet zo goedkoop mogelijk geproduceerd, de producten-cycli korter en ga zo maar door. Er is iets wrangs aan deze evolutie.

De commentaren zijn gesloten.