• Kiezen

  Ik kan niet kiezen over een onderwerp voor deze post. Zou ik het over de verkiezingen, het weer of mijn gezondheid hebben? Alle drie even triestige onderwerpen. Laat ik het maar bij digitale fotografie houden. Zo heb ik vorige week maandag een paar boeken, over zwart-witfotografie en RAW (het digitale negatief), in de bibliotheek gehaald. Ik was toen in blijde verwachting van een Nikon D7100. Ondertussen heb ik al enkele foto’s kunnen nemen.

   

  Laten we hopen op zonnig weer de komende dagen dan kan ik de polders rondtrekken om foto’s te schieten. Het is van tijdens mijn opleiding als grafisch vormgever geleden dat ik met nog beziggehouden heb met diafragma, sluitertijd en ISO-waarden. Het laatste was toen een vast gegeven, volgens de lichtgevoeligheid van de fotofilm die je gebruikte. Volgens de lichtmeter stelde je het diafragma en de sluitertijd in en klaar was kees.

   

  Tegenwoordig kan je de drie parameters bijstellen om in allerhande situaties ‘goede foto’s’ te nemen. En dat allemaal omdat ik stopmotion wil gaan doen… maar eerst de handleiding van de Nikon verder doornemen en mijn kennis rond digitale fotografie online bijspijkeren. Tegen die tijd is het schooljaar om en ben ik afgestudeerd aan de Kunstacademie aan Zee in het atelier Interactieve kunst. Kon ik maar kiezen waarover ik zou schrijven…

 • De barbaren

  Wat ik heb gehoord over een expo van schilderijen op de Mercator te Oostende: een groepje ‘nieuwe Belgen’ uit het Brusselse bezoekt de tentoonstelling met begeleiders. Er hangt ondermeer een schilderij met daarop een naakt. De jongeren bespuwen het doek, de begeleiders laten betijen. Hierna neemt de organisator dit en enkele andere schilderijen weg. Waar moet dit naartoe? Wie moet er tolerant zijn?

   

  Als godsdienst een weg is om te onderdrukken en intolerantie te prediken jegens de andere, dan zijn we goed bezig. Dan kunnen we zo weer terug naar het stenen tijdperk! Waar is de tijd van de hoogdagen van de Islam; toen de grote Arabische Islamistische filosofen hun bijdrage leverden aan de filosofie? Toen verdraagzaamheid en gelijkheid wél nog gemeengoed was?

   

  Ik viseer hier niemand, enkel het ontoelaatbare gedrag en houding van een minderheid van wat we in de volksmond ‘nieuwe Belgen’ noemen die een extreem gedachtengoed aanhangen. Persoonlijk heb ik hier nog geen last van ondervonden; laten we het zo houden. Her en der op de aarde steken radicale fundamentalisten de kop op en prediken: haat, onverdraagzaamheid en onderdrukking van de vrouw in naam van de Allerhoogste…

 • Orde op zaken

  Wat heb ik een hekel aan paperassen invullen voor de overheid, zoals belastingaangifte en aanverwanten. Vandaag heb ik een brief gekregen dat ik vergeten was om de klantenlisting op te sturen. Dat kost me tijd én geld; een boete volgt. Het is precies mijn dagje niet. Op het werk ging alles veel te traag en ook te lang bezig geweest met het configureren van printers onder Mac OS X 10.8.4 op een MacBook van een collega.

   

  Straks nog wat lezen in het boek De eenzaamheid van de waanzin. Kwestie van toch nog een boek van de bibliotheek uit te hebben voor die weer binnen moeten en ik had ze al verlengd. Het afgelopen weekend niet veel gedaan, vooral zitten surfen en opzoeken rond de Canon Eos 70D. Ik wacht nog een paar maanden tot er een nieuwe versie van iStopMotion verschijnt, dan zal de Eos 70D wel ondersteund worden, alvorens tot aankoop over te gaan. 

   

  Met rasse schreden naderen we het einde van het schooljaar. Ik zal er niet om malen maar eerst orde op zaken: dit is het afwerken van de lopende projecten. Altijd maar fantaseren en niks realiseren, ik krijg het ervan. Ik heb nood aan een strakke planning, doelstellingen en deadlines. Een mens is toch soms ook eens graag zo lui…

 • Leesvoer

  Het wordt er niet beter op. Zaterdag laatst in Oostende boodschappen gedaan. Was ik toch nog zo slim geweest om in de boekhandel binnen te stappen. Daar kom ik haast nooit buiten zonder een boek of een tijdschrift. De laatste C’T magazine gekocht en een krant voor mijn broer want er stak een boekje bij over de 21e eeuw en ons hoofd (Modern Minds). Zo stapelen de boeken, tijdschriften en ander leesvoer zich op tot een onoverzichtelijke hoop.

   

  Verder heb ik zitten kijken voor een fototoestel, de Canon EOS 700D staat me wel aan. Eerst het schooljaar en de kunstacademie afwerken en daarna kijken om deze te bestellen; dan kan ik zitten prutsen met iStopMotion. Ik hou er wel van om animatiefilms te maken. Op de academie heb ik dat gedaan en het is voor herhaling vatbaar. Veel plannen, straks een zee van tijd. Dat wordt plannen en scenario’s uitwerken. Ook eens snuffelen in Blender, een 3D-tekenprogramma.

   

  Ondertussen valt de avond over het land en doe ik een inspanning om dit schrijven af te ronden. Soms zit ik van lieverlee te surfen op allerhande sites, dan dwalen mijn gedachten zo af… CoolBlue met camerashop om nog eens terug te komen op de Canon fotocamera. Weer veel te veel wilde plannen, zien wat daar allemaal zal van komen. Eerst eens door mijn leesvoer worstelen.