• Waar was ik gebleven?

  De dagen glijden voorbij als zandkorrels door mijn hand. Nee ik ben nog niet op het strand geweest, ik ben niet zo een strandman. Gisterenmiddag heb ik een ritje gemaakt langs de kust: van Middelkerke tot Mariakerke, daar stonden kraampjes in de weg. Zo ben ik niet in de Standaard Boekhandel geraakt, niet dat ik daar hoefde te zijn, maar uit gewoonte. De weg ingekort via de bibliotheek van Oostende, waar ik dinsdag laatst leden documentatiemateriaal ontleend heb.

   

  Twee boeken: Herfsttij van de Vlaamse miniatuurkunst en eentje over de schilder Bosch. Het werk rond de graphic novel (getekende roman) gaat mondjesmaat vooruit: ik heb een viertal pagina’s volgetekend en geschreven. Al vraag ik me af of ik nu schrijf en erbij teken of teken en er tekst bij verzin? De twee lopen door elkaar, de verhalen echter blijven uit. Ik kan me soms moeilijk concentreren; dan zit ik te chatten met een onbekende.

   

  Lang leve de computerrevolutie, zonder deze geen blog met berichtjes. Straks probeer ik me nog even te focussen, dan lees en kijk ik in het Breviarium Mayer van den Bergh (het boek Herfsttij van de Vlaamse miniatuurkunst). Misschien weekt dit leeswerk inspiratie los. Voor het ogenblik loop ik niet over van de goede ideeën, maar wat niet is kan nog komen!

 • Feestdag

  Ik had een idee: schrijven over het nationalisme en wat er onder het mom hiervan de mens wordt aangedaan. Voor mij mogen ze de hele zwik afschaffen: de staat, de koning en zijn feestdag. Niemand wordt er beter van… maar ik vind het plotseling niet meer zo relevant hieraan woorden te besteden. Net zoals ik het stom vind om over Syrië, Egypte, Israël, Oekraïne en Palestina te gaan uitweiden. Bloedvergieten is niet aan mij besteed, té is trop.

   

  Ondertussen een vierde van Steven Pinker’s boek ‘De stof van het denken’ gelezen. Saai en moeilijk boek maar om de een of andere reden blijf ik verder lezen. Goed om erbij in slaap te vallen, wat ik af en toe ook doe. Tijd om andere lectuur in de bibliotheek op te gaan zoeken, voor tijdens regenachtige dagen. De batterij van mij laptop loopt leeg en ik heb geen zin om deze vandaag nog op te laden. 

   

  Straks nog wat verder schrijven/schetsen aan wat mogelijks een graphic novel zal worden. Over de vorm en de inhoud ben ik nog niet helemaal beslist. Dat het iets over computers, de nabije toekomst en diets meer zal zijn staat al vast. Het is niet altijd makkelijk om uit droge feiten een spannend en boeiend verhaal te distilleren. Er is nog veel werk aan de winkel om tot een resultaat te komen.

 • Halfweg

  Gisterenavond de Duitsers zien winnen, ik was al blij dat er geen strafschoppen waren want dat is een loterij. Zo is het wereldkampioenschap voorbij gevlogen. Ik blijf het jammer vinden dat én de Belgen én de Nederlanders van Argentinië verloren hebben. Zo fantastisch vond ik hun verdedigend voetbal niet maar dat kan ook aan mij liggen. Nu focussen op de Ronde van Frankrijk; vooral de aankomsten bergop zijn spannend om naar te kijken. 

   

  De vakantie glipt door mijn vingers: ik raak amper aan lezen of schrijven toe. Sporadisch bekijk ik een tijdschrift, lees ik een boek of een strip. Het lijstje to do kort maar niet in; wellicht heb ik vergeten vakantie nemen in te plannen. Dat doe ik dus volop, op het gemak  — à l’aise zoals de Fransen zouden zeggen. Nog wat mooie, zonnige dagen zijn welkom want we zijn reeds halfweg juli, aan regen de afgelopen dagen geen gebrek 

   

  Straks zal ik het programma van Theater aan Zee bekijken. De brochure ligt al weken op mijn bureau, telkens kwamen er andere dingen tussen. Nog iets meer dan twee weken en TaZ gaat van start. Hoog tijd om tickets te bestellen. Normaal gezien ga ik een voorstelling of vijf, zes bekijken. Kwestie van even uit de dagelijkse sleur te zijn en in een fantasiewereld te vertoeven. Soms moet vakantie niet veel meer zijn…

 • Voetbalgekte

  Ineens is het dan over… de goede prestaties van de Rode Duivels eindigden in de kwartfinales. Slechts een glimp gezien van Argentinië en de wedstrijd was gespeeld. Wat de Belgen ook nog probeerden, de bal ging er gewoon niet in. Exit wereldbeker, dan zit je daar beteuterd in het café met enkele vrienden. Na afloop enkele glaasjes gedronken en dan naar huis om te zien dat Nederland tegen Costa Rica nog erger was om naar te kijken!

   

  Uit ontsteltenis ga je dan maar naar bed om de volgende ochtend te horen dat Nederland wél doorgaat na strafschoppen. Je tenen krullen en je draait je nog even om; rechtvaardigheid is allang de wereld uit. Nou ja ik gun het de Nederlanders, alleen jammer dat de halve finale der lage landen er niet komt, wie weet wat voor moois dat zou geweest zijn? 

   

  Vandaag probeer ik wat leesvoer in te halen; niet dat het me lukt want met een boek op mijn schoot vallen mijn ogen dicht. Zo komt er van lezen niet veel in huis. Donderdag verleng ik het boek van Steven Pinker, De stof van het denken : taal als venster op de menselijke natuur. Heel interessant alleen moet je er met je gedachten bij zijn om te kunnen volgen en momenteel lukt me dat niet.