• Laatste dagen van augustus

  Het is half negen, ik heb net een muziekje opgelegd en buiten is het aan het regenen. Vorige week donderdag wou ik een handleiding van mijn Fisher MT-890 platenspeler op het internet zoeken. Na een half uur surfen op allerlei betalende sites besloot ik om even te kijken of ik die bewuste gebruikershandleiding niet ergens in één van mijn kasten liggen had; ja dus. Conclusie zoek altijd eerst in de échte wereld en dan pas op het web. Alweer een lesje wijzer.

   

  Gisteren na de middag nog wat geschreven aan mijn graphic novel ofwel striproman. Ik heb in de loop van de vorige weken een drietal synopsis geschreven, de roman zal dus drie episodes bevatten. Hoe het er vormelijk uit moet gaan zien, dat heb ik nog niet beslist. Zo ben ik nog bezig het studiemateriaal van de bibliotheek aan het doornemen zoals Het Brevariarium Mayer van den Bergh en een boek over de schilder Bosh.

   

  Ondertussen ben ik de eerste volle werkweek gestart. Mijn rondje computers installeren, controleren en schoon zetten is weer begonnen. Eens kijken om zoveel mogelijk pc’s met Xp te elimineren; tikkende tijdbommen zijn het. Eerst zien of er centen zijn, dan de tijd zoeken om nieuwe pc’s te installeren en zo komt alles in orde, om een boutade van mijn baas te gebruiken.

 • Soms is het moeilijk kiezen

  Ik heb zonet mijn iPod aangesloten en gekozen voor Rockmuziek. Niet dat het veel helpt, ik vertoef in een sfeer van geen zin. Hoewel dit een tijdelijk verschijnsel is, het schrijven gaat er niet beter mee. Daarnet zitten twijfelen of ik al dan niet een uurtje zou gaan fietsen; de lucht betrekt en het wordt laat. Het zal voor een andere keer zijn, morgen misschien. Een beetje lichaamsbeweging kan geen kwaad.

   

  Gisteren een poging ondernomen om wat te schetsen op de computer. Met een aardig resultaat. Vandaag stelde ik me de vraag of ik voor mijn nieuwe laptop ook een tekentablet zou aanschaffen. Zo wat zitten zoeken naar de nieuwe modellen van Wacom. Ik zal er nog een paar nachtjes over slapen en later zien we wel of het een goed idee blijkt te zijn. Ondertussen naderen we het einde van het verlof. Straks heb ik weer andere zorgen aan mijn hoofd.

   

  Deze avond nog wat kijken in een computermagazine of in een boek over miniatuurkunst. Ik ben er nog niet uit; soms is het moeilijk kiezen en dan gebeurt het dat ik niks doe. Gewoon wat zitten en voor me uit staren: verdoe eens wat tijd op een non-productieve wijze. Even de hersenen laten rusten, ik neem al zoveel in me op… soms moet het er gewoon weer uit. Vandaar dit schrijven.

 • De wind waait

  Ik zit te mijmeren en te staren naar mijn computerscherm. Theater aan Zee ligt achter ons; ik kijk er met gemengde gevoelens op terug. Ik heb enkele mooie stukken (La linea, White Lies), enkele verwarrende stukken gezien (Men, 21, Moe maar op en dolend), naar voorgelezen geweest en een voortreffelijke dansvoorstelling meegemaakt (The dog days are over). De laatste zaterdag het festival afgesloten met een vriend; wat praten, andere vrienden gezien en een pintje gedronken. Ik was op een treffelijk uur thuis, als je te lang blijft dan is het over met de sfeer.

   

  Gisteren vooral zitten lezen in Modern Minds en de Nikopol Trilogie als voorbereiding voor de graphic novel die ik wil gaan maken. Het was geen weer om buiten te komen, hoewel het halfweg de middag beter werd. Ik kon toch nog mijn stoute schoenen aangetrokken hebben om op stap te gaan, maar dat heb ik niet gedaan. Uitvluchten en geen zin waren de spelbrekers.

   

  Straks, de wind waait stevig aan zee, even de fiets nemen en wat gaan losrijden, na de koffie zal ik het doen. Als het weer goed blijft. Misschien dat ik eens zal passeren aan de Paulusfeesten; die beginnen vandaag met ondermeer Gorki deze avond. Ik weet nog niet of ik zal gaan kijken. Het valt te zien hoe de fietstocht is geweest. Het begin van de Paulusfeesten luidt het einde van de vakantie in. Ik ben matig tevreden, ik heb ongeveer de helft gedaan van wat ik had gepland. Dus mag ik eigenlijk niet klagen.

 • De toekomst

  Vrijdag laatst ben ik even in de Standaard Boekhandel langsgegaan. Daar heb ik een collega van school gezien en gesproken over een nieuwe uitdaging. Ik ging er om het magazine Decors en kwam er tevens buiten met een boek van Michio Kaku: De toekomst van het brein. Een ongemeen interessant boek over de hersenen, de werking en over wat we nog mogen verwachten aangaande het brein en dat klinkt beloftevol.

  Donderdag en zaterdag heb ik al enkele stukken gezien op Theater aan Zee. Men van Bog, de première en 21 van Saskia de Coster. Het waren allebei moeilijk te bespreken en te beoordelen voorstellingen. Vorig jaar was ik ook al eens naar een stuk van Bog gaan kijken, toen vond ik het maar niks, terwijl ik er nu meer van genoten heb. Over schrijvers en/of schrijfsters kan ik niet oordelen zonder in mijn eigen vel te snijden. Ik voel me teveel verwant.

  Wat is bewustzijn? Het ondermeer kunnen plannen in de toekomst is hiervan een aspect. Beter dan Steven Pinker kan Michio Kaku de dingen op een verstaanbare manier beschrijven. Hij doet dit zelfs met zoveel verve dat ik straks nog wat verder zal lezen. Dat is de ware kunst: zodanig kunnen schrijven dat je de tijd vergeet en helemaal opgaat in de tekst, of dat nu fictief of niet is dat maakt niet uit. Een verhaal moet iemand kunnen vasthouden…