Vrede op aarde

Op de vooravond van elf november zit ik te lezen in de MetaMaus van Art Spiegelman. Het verhaal achter de totstandkoming van de wereldbekende Maus. Ze staan broederlijk naast elkaar op het boekrek. Ik doe aan opzoekingswerk voor een eigen project: het maken van een striproman. Een goed verhaal is opgebouwd rond een conflict, wat in wezen van alles kan zijn. In de Maus is dit het familieverhaal van de Spiegelmans, en in uitbreiding het verhaal van alle Joden, in WO II. De uitwerking is een striproman.

 

Ik had net zogoed kunnen zitten lezen in Gavrilo Princip, de man die WO I ontkende, eveneens een striproman. Dat paste misschien beter in het tijdskader; het herdenken van ‘De grote oorlog’. Momenteel zit ik ‘gevangen’ in WO II zo heb ik drie verschillende media over die oorlog liggen: een roman, een striproman en een DVD-reeks. Ik vraag me af wat me het meest treft; welk medium me het best kan beroeren. Ik gok op het boek als meest treffend, gevolgd door de striproman. De film is me wellicht te expliciet. Al moet ik toegeven dat Saving Private Ryan een verpletterend indruk naliet, net als Shindler’s List.

 

Desondanks de leuze: ‘Nooit meer oorlog’ op de IJzertoren, zijn er nog nooit zoveel conflicthaarden geweest op deze aarde. Het Middenoosten, Oekraïne, Afrika, Midden-Amerika, … het is gewoonweg teveel om op te noemen. Dat om redenen van geloof, macht, uitbuiting, grondstoffen, water, … we zijn nog veraf van een vredige wereldbol.

De commentaren zijn gesloten.