Bootje varen

Ik word er intriest van als ik het nieuws zie met daarin de nodige beelden van bootvluchtelingen op de Middellandse zee. Duizenden mensen wagen hun leven om Afrika uit te raken en een nieuw leven te beginnen in Europa. Het zogenaamde continent van melk en honing, waar het goed vertoeven is. De mensen zijn op de vlucht voor geweld, oorlog en honger.

De laksheid  van de overheden en de internationale gemeenschap stoten mij tegen de borst. Alsof er geen wil is om iets te doen aan de wortels van het probleem: orde en stabiliteit in Afrika. Ik weet dat er geen pasklaar antwoord bestaat, maar de grenzen en je ogen sluiten is geen alternatief. Of erger nog de boel op zijn beloop laten want vroeg of laat krijgen we de boemerang in ons gezicht terug.

Er is geen enkel wezen zo destructief als de mens. Zouden we ondertussen toch met een paar mensjes teveel zijn? De wereldbevolking brengt de aarde op zijn knieën: het klimaat verandert, dieren en planten sterven uit enzovoort. De strijd om te leven en te overleven duurt voort, maar wie trekt er aan het langste eind? Moeder aarde? De bacteriën? Aliens?

De commentaren zijn gesloten.