Vluchtelingen

Een streepje muziek opgelegd, voor de verandering, want dat schrijft zo lekker weg. Waar ging ik het vandaag over hebben? Over de stroom van vluchtelingen die Europa bereiken. Daarnet nog wat in de krant zitten lezen. Europa is zelf een deel van het probleem. Doordat we ons niet kordaat opstellen in het Midden-Oosten: de conflicten in Syrië, Irak, … en geen oplossing kunnen bieden voor de problemen aldaar krijgen we lik op stuk.

De problematiek is niet nieuw, elke periode in de geschiedenis heeft zijn vluchtelingen voorgebracht. Kijk maar wat er in Europa gebeurde ten tijde van de twee grote oorlogen, hoeveel mensen waren er toen niet op de dool voor het geweld en de vernieling? Soms lijkt het dat mensen maar een korte termijn geheugen hebben. Je moet al heel wat meegemaakt hebben om alles achter te laten en je leven te wagen voor een nieuw onzeker begin.

Elke dag opnieuw vechten tegen de vooroordelen, demonen en andere dingen in je hoofd. Is bij uitbreiding niet iedereen een vluchteling voor de spoken in zijn hoofd? Soms voel ik me een vreemde in mijn eigen lichaam, bang en onzeker voor wat nog komen moet. De gewone dagelijkse dingen maken het een mens soms al eens lastig, zonder dat je daarbij constant de vraag moet stellen of je morgen nog zal leven, zoals de vele vluchtelingen dagdagelijks meemaken…

De commentaren zijn gesloten.