De draadloze wereld

De technologie staat voor niks, of misschien wel voor alles? Met draadloos internet in je huis kan je zonder kabels het internet op met je  tablet. Deze middag heb ik een draadloze printer geïnstalleerd. Werkwijze: eerst het toestel aanmelden op het draadloze netwerk en dan een app installeren op de tablet en je bent vertrokken: printen van en scannen naar de tablet. Het is een eitje.

Ik heb me er altijd over verwonderd dat ik met mijn laptop, zonder stroomkabel (als de batterij opgeladen is) en zonder netwerkkabel, kan afdrukken op mijn netwerkprinters. Ergens vind ik dat wel een beetje magie: je ziet het niet langs waar het signaal gaat en toch komt wat je wenst af te drukken uit de printer. Had ik dat moeten uitleggen aan mijn grootouders, ik was nog bezig.

Een mens vraagt zich soms af hoe hij het vroeger deed, zo zonder het internet, tablet en smartphone. Het ging ook, weliswaar wat trager maar het ging. Wat is de prijs die we betalen voor de magie? Bergen afval en de opwarming van de aarde? Er is nog een hele weg te gaan om alles wat in goede banen te leiden op dat vlak, zo wordt de ecologische factor van een product wordt (nog) niet meegerekend.

De commentaren zijn gesloten.