• Ik ben de kluts kwijt

  Het is een rare dag vandaag. Zo ben ik deze morgen gaan werken en was ik ’s middags thuis, een facultatieve verlofdag. Ik vond het al raar deze morgen dat ik niet alles in orde kreeg. Dus heb ik deze middag verder gedaan, zo heb ik de tablet van mevrouw de directrice naar de fabriekswaarden teruggezet, deze zou normaal weer toepassingen moeten kunnen installeren.

  Thuis geprobeerd om mijn router van de oorspronkelijke software te voorzien. Opeens deed het toestel niks meer, zo heb ik een oude router terug aangeschakeld en gezocht hoe ik de ‘nieuwe’ weer aan de praat moest krijgen. Na veel vijven en zessen is het me dan toch gelukt om een verbeterde versie software erop te krijgen. Resultaat: alle lampjes aan de voorkant branden opnieuw. Hoera!

  Wat een man niet lijden kan en dat allemaal om op het internet te kunnen en of programmaatjes te kunnen installeren. Veel te doen om niks. Na het avondeten zet ik me wat in de zetel en kijk ik naar ‘De mol’ zo kan ik deze namiddag van prutsen snel vergeten. Net zoals mijn verkoudheid, dat ik die ook snel mag vergeten…

 • Schrijven en lezen

  Gisteren heb ik een kleine planning gemaakt: lezen en schrijven voeren de boventoon. Daaronder heb ik het over werken op de laptop: 3D-figuren maken in Blender, leren werken met After Effects en korte animatiefilms maken in iStopMotion. De werkjes op de laptop zal ik hopelijk in de Paasvakantie kunnen verrichten. Helemaal onderaan het lijstje schreef ik tekenen.

  Momenteel ben ik aan het lezen in Brieven uit nergenshuizen van Paul de Wispelaere. Geen makkelijk boek als je het mij vraagt, de verhaallijnen lopen door en onder elkaar. Tevens worden er vele verwijzingen gemaakt naar andere auteurs en boeken. Zo ook naar Marcel Proust en zijn Op zoek naar de verloren tijd. Gelukkig heb ik de cassette staan, rest me enkel tijd om die boeken te lezen.

  Het wordt alsmaar moeilijker de juiste keuzes te maken. De tijd glijdt voort en niemand die zich eraan stoort, behalve ik dan? Of wil ik gewoon teveel doen? Soms raakt een mens er niet aan uit. Geluk zit vaak in een klein hoekje. Zo kocht ik vorige week een kleine toepassing met de toepasselijke naam Flowstate: je geeft een titel, je stelt een aantal minuten in en je begint te schrijven tot de tijd om is — als je eerder stopt wordt de tekst automatisch gewist.

 • Data

  De afgelopen week heb ik me bezig gehouden met lezen en het opruimen van oude kranten. Zo ben ik eindelijk aan het boek begonnen Dit is Big Data — voor wie wacht komt alles steeds te laat. Er zijn nogal wat technobedrijven die zich bezighouden met het verzamelen, analyseren en verwerken van enorme hoeveelheden data. De bekendste zijn Google, IBM en Cloudera.

  Ik ben een klein beetje afgedwaald van mijn missie: hoe maak je een sterk beeldverhaal, waarin tekst en beeld met elkaar verweven zijn. Donderdagmiddag heb ik opzoekingswerk gedaan in de bibliotheek van Oostende. Ik ben er wijzer uitgekomen: internet is een fascinerende schatkamer die een bibliotheek flink overstijgt. Alleen surf je op het web zonder dat je er mensen tegenkomt.

  Wat ik met al mijn krantenknipsels zal doen? Soms vraagt een mens zich af… waarmee hij bezig is. Ik blijf precies maar documenteren, zonder dat er schot komt in de verhalen die ik wil schrijven, tot leven wil wekken. Straks zal ik nog wat lezen en wat notities nemen rond mijn beeldverhaal, ik zal het wel rond krijgen. Is het niet vroeg, dan maar wat later.

 • De draadloze wereld

  De technologie staat voor niks, of misschien wel voor alles? Met draadloos internet in je huis kan je zonder kabels het internet op met je  tablet. Deze middag heb ik een draadloze printer geïnstalleerd. Werkwijze: eerst het toestel aanmelden op het draadloze netwerk en dan een app installeren op de tablet en je bent vertrokken: printen van en scannen naar de tablet. Het is een eitje.

  Ik heb me er altijd over verwonderd dat ik met mijn laptop, zonder stroomkabel (als de batterij opgeladen is) en zonder netwerkkabel, kan afdrukken op mijn netwerkprinters. Ergens vind ik dat wel een beetje magie: je ziet het niet langs waar het signaal gaat en toch komt wat je wenst af te drukken uit de printer. Had ik dat moeten uitleggen aan mijn grootouders, ik was nog bezig.

  Een mens vraagt zich soms af hoe hij het vroeger deed, zo zonder het internet, tablet en smartphone. Het ging ook, weliswaar wat trager maar het ging. Wat is de prijs die we betalen voor de magie? Bergen afval en de opwarming van de aarde? Er is nog een hele weg te gaan om alles wat in goede banen te leiden op dat vlak, zo wordt de ecologische factor van een product wordt (nog) niet meegerekend.

 • Waar moet het heen?

  Vraag me niet waar januari heen is gegaan! Het was voorbij zonder dat ik er erg in had. Het lijkt net of het me overkomen is, zonder dat ik tijd had om er stil bij te staan. Nu ja zo was er ook geen tijd om negatief te zijn. Ik weet niet zeker of ik afgelopen maand bewust heb meegemaakt of dat het op automatische piloot was. Het is eens zo en het is eens anders.

  Vannacht is het dan zover: de voorverkiezingen in de VS gaan van start. Ik ben wel benieuwd wat dat zal geven; morgenochtend krijgen we de eerste resultaten. Wie wordt de presidentskandidaat voor de republikeinen en voor de democraten? Al heeft de VS veel van zijn pluimen verloren, de buitenlandse politiek beheerst nog altijd de mondiale agenda.

  De komende maanden mogen we nog vuurwerk verwachten van de IS. Ook zij hebben een verborgen agenda die afgewerkt moet worden, alleen weten ze niet hoe en wanneer die klaar zal zijn. Hopelijk implodeert de IS onder impuls van het toedoen van rechtgeaarde mensen nog voor er meer onschuldige slachtoffers vallen. Het is een rare tijd waarin we leven.