Vaarwel Groot-Brittannië

Vrijdagmorgen ben ik wel geschrokken toen ik het nieuws van de Brexit vernam tijdens het nieuws van acht uur. Ik had stilletjes gehoopt dat de rede toch nog de bovenhand zou halen van de emotie. Niet dus. Hoe het nu verder moet met Groot-Brittannië? Geen mens die een zinnig antwoord weet te verzinnen. Zal het eiland de Brexit wel overleven? Noord-Ierland, Wales en Schotland zijn voorstander om zich af te scheuren van Londen.

Het is altijd al een eigenzinnig volkje geweest die Britten; ze rijden links, meten in mijlen en behielden hun Pond — zelfs al waren ze lid van Europa. De komende maanden zal het wel uitwijzen of ze nu beter af zijn zonder Europa, ik vrees er wat voor dat het van kwaad naar erger zou kunnen gaan. Economische terugval, bedrijven die vertrekken, Londen niet meer de financiële hoofdstad, verdere devaluatie van de Pond en ga zo maar door.

Straks verliezen ze nog hun wedstrijd in het Europees Kampioenschap voetbal. Dat is maar een kleine voetnoot in de geschiedenis. Gisteren heb ik naar mooi voetbal van de Belgen gekeken en gezien dat het zeer goed was. Als we met dezelfde ingesteldheid tegenover Wales staan vrijdag dan ligt de weg naar de (halve) finale open. Het zou nog eens wat zijn voor ons smurfenland: schitteren in de finale. Een mens mag al eens dromen…

De commentaren zijn gesloten.