• Plannen

  Vandaag was een rare dag: in de voormiddag was het regenachtig en somber en in de namiddag warm en zonnig. Zoals de dagen kunnen afwisselen wat het weer betreft kan ik ook verschillende stemmingen hebben op één en dezelfde dag. Het is allemaal een kwestie van weten hoe ermee te leven. Ondertussen naderen we het eind van de maand en dat vind ik minder leuk. Dat wil zeggen dat het verlof aan het inkorten is.

  Ik heb nog een hoop werk af te ronden, zoals lezen en schrijven. Deze middag ben ik in de bibliotheek langs geweest en heb ik wat opzoekingswerk verricht naar aanleiding van een project ‘Graphic Novel’ dat op mijn bureau blijven liggen is. Ik ben er twee jaar geleden aan begonnen; vorig jaar heb ik er verder aan gewerkt maar het loopt mank. Het ene been is korter dan het andere…

  Nadien heb ik in de Standaard Boekhandel volgende boekjes gekocht: De grote verwarring van Luckas Vander Taelen en De robots komen eraan! van Wouter van Bergen. Allebei de boeken gekocht in kader van het eerder genoemd project. In plaats van verder te schrijven en te tekenen, blijf ik me documenteren. Dat is een oud zeer waar ik maar moeilijk afstand van kan nemen. Wordt vervolgd.

 • Opeens was het zomer

  Het is vandaag veel te warm om iets zinnigs te doen. Het is zelfs te warm om een vlotte tekst te schrijven. Om de een of andere mij onbekende reden sta ik onder spanning. Weet ik veel hoe of wat maar ik reageer de druk op mezelf af. Zo zit ik te knijpen en te duwen op allerhande oneffenheden op mijn bovenarmen en rug. Het lijkt wel een tic nerveux.

  Tijdens de vakantie hoor je te ontspannen en relax te zijn, niet dus. Het zal wel aan mij liggen, de onrust zelve, inwendig dan. Zo moet ik dringend eens beginnen aan het boek Mindfulness, in de maalstroom van je leven, maar in de plaats daarvan ben ik gisteren aan de Ilias en Odyssee begonnen. Niet bepaald lectuur om vrolijk van te worden.

  Ondertussen gaan de dagen voorbij en onderneem ik pogingen om verhalen te schrijven en te laten uitgeven. Voorlopig allebei zonder succes, maar ik blijf volharden in de boosheid tot ik mijn slag thuis haal. Het zou leuk zijn mocht er op dat vlak iets veranderen in mijn leven, veel hoeft dat niet te zijn bijvoorbeeld de uitgave van de novelle Zijn Testament.

 • Katoog

  De afgelopen dagen ben ik bezig geweest met letters op mijn computer te zetten. Kort samengevat komt het hierop neer: ik heb tijdens mijn bisjaar grafische vormgeving een poging ondernomen om een nieuw lettertype te ontwerpen. Na een korte zoektocht in mijn digitaal archief bleek de data op een defecte zipdrive te staan. Er restte mij enkele prints met de onderkast en kapitalen van het betreffende font.

  Destijds was ik smoorverliefd op een jonge dame die in het derde jaar zat; ik doopte het lettertype Cateye. Het was een schreefloze letter die als tekstletter goed leesbaar zou moeten zijn. Dat moet ik later nog eens nagaan. Nu moet ik nog de ingescande hoofdletters omzetten en in het programma FontForge inbrengen. Daarna kan ik het afgewerkte lettertype aanmaken.

  Daarnet heb ik wat in de tuin gewerkt en ik dacht bij mezelf: bovenstaande is al even zinloos als het verwijderen van gras en onkruid uit de tuin. Na enkele weken zie je niet meer dat je langs bent geweest en staat er nieuw gras en onkruid, de natuur is meedogenloos. Ondertussen tikt de klok rustig verder en trekt zich niks aan van wie wat al dan niet doet. De tijd is een genadeloze kannibaal en verslind ons vroeg of laat allemaal.

 • Emanuella meisje

  Vrijdag de Belgen zien ondergaan tegen Wales; we leren toch zo slecht. Het leek wel een kopie van de wedstrijd tegen Italië. Een middenvelder voor een middenvelder en niet voor een aanvaller zou mijn devies zijn, maar wie ben ik om hierover een oordeel te vellen. Het heeft in ieder geval geen moer geholpen. De ploeg zakte als een pudding inéén en het had zoveel mooier kunnen zijn; een plaats in de finale met name. Niet dus.

  Vandaag was de laatste werkdag op school. Dat gaf me deze morgen een raar gevoel; ik wist niet wat ik ervan moest verwachten, ook niks dus. De dag is voorbij gevlogen, nog enkele boodschappen gedaan en dan naar huis gefietst. Thuis gekomen enkele manuals op mijn tablet gezet en een programma om lettertypes te maken en of te ontwerpen op mijn laptop geplaatst. Zo vliegt de tijd voorbij.

  Straks een hapje eten, ik krijg precies honger. Eerst dit schrijven afronden, Emanuella meisje, een verwijzing naar Lava met Kamagurka, Herr Seele en kapitein Wally zaliger. Deze vakantie is er vooral sport op de televisie: de ontknoping van het EK — zonder Belgen — de Ronde van Frankrijk en de olympische zomerspelen. Verder zal er niet veel te zien zijn, hopelijk wel veel zon, dan kunnen we een terrasje doen.