Een mens vraagt zich soms af

Enkele dagen geleden zag ik een filmpje op Facebook. Het ging over hoe de wereld geregeerd wordt door de bedrijven en het ‘groot’ kapitaal. Dat we radertjes zijn in een groter systeem waarin we ons zelf niet meer zijn. Ergens dacht ik: daar zit wat van waarheid in; alleen weet ik niet hoeveel. Langzaamaan ontstaan er tegenbewegingen zoals de deeleconomie, Fairtrade, enzovoort.

Soms vraagt een mens zich af waarmee we inderdaad bezig zijn: we produceren zoveel plastic dat het overal in het milieu terecht komt tot in onze voeding toe. Geen wonder dat er zoveel kankers ontstaan, we vergiftigen langzaam onszelf zonder dat we er stil bij staan. Om nog maar te zwijgen van de producten die ze in de ‘traditionele’ landbouw gebruiken: van onkruidverdelgers tot verrijkte meststoffen. Niks dat beter smaakt dan een eigen gekweekte tomaat.

Op een verloren weekdag zie je een reportage op de televisie over Cradle to Cradle en denk je: zou het dan toch kunnen dat we ooit de gecreëerde problemen weer zullen oplossen? Het principe is eenvoudig en mooi: het ene product kan dienen om, later, het ander product te maken. Een vervolg op recyclage en tweedehandswinkels. Het lijkt me best wel een interessant gegeven om nader te bestuderen.

De commentaren zijn gesloten.