• Verandering

  Waarom houdt een mens vast aan wat hij kent? Aan wat hij gewoon is? Neem nu als voorbeeld het gebruik van software. Al sinds 1994 werk ik met Adobe Photoshop. Wil dit zeggen dat er geen andere alternatieve beeldbewerkingsprogramma bestaat? Het antwoord is ja, Affinity Photo. Zij brengen een alternatief voor zowel Illustrator als Photoshop.

  Het is de aard van het beestje mens; die vasthoudt aan wat hij al kent. Neem nu mezelf: ik ben bezig mijn kennis over Adobe Flash aan het bijspijkeren. Meer bepaald het programmeren in Flash met Action Script (een soort Javascript). Terwijl ik me eigenlijk beter in zou laten Swift om applicaties, spellen en diets meer te ontwikkelen. Met oude software te leren hol ja altijd de feiten achterna.

  Het is vakantie, ik zou me beter minder met computers, programma’s  en al dat fraais inlaten. Leve de natuur, het mooie weer en de rust. Dat laatste kan ik gebruiken en vooral in mijn hoofd, waar van tijd tot tijd een wirwar aan gedachten heerst. Alhoewel de laatste  jaren de stormen zijn gaan bedaren, kan ik soms nog van die opflakkeringen krijgen. Met ouder worden kom je duidelijk tot meer rust en vastigheid.

 • De herfst

  Al bij al kunnen we nog niet klagen over het weer in de herfst. Soms valt er al eens een drupje regen, soms wat heviger, dan weer minder. Het is altijd voor iemand goed, is het niet voor de boeren die hun aardappelen moeten uitdoen dan is het voor mensen als ik die zoveel mogelijk met de fiets naar het werk rijden. De afgelopen maand heb ik maar een drietal keer de wagen genomen. Dat zegt genoeg, denk ik.

  Vrijdagmiddag zat ik er wel wat door. ’s Morgens ben ik nog gaan zoeken naar problemen in het netwerk in een afdeling waar ik werk. Het één en ander aangepast, hopelijk krijg ik morgen alles rond want ik moet nog een aantal computers nazien en de tijd die vliegt toch zo snel. Vooral als je moet pc’s bezig bent, een download hier en een installatie daar. De tijd vliegt voorbij zonder dat je het in de gaten hebt.

  Ik zal blij zijn als het donderdagavond zal zijn; en niet omdat dan de herfstvakantie voor mij begint maar omdat Apple met een aantal nieuwe computers op de proppen komt. Al zijn het maar laptops ik kijk toch uit naar wat ze zullen brengen. Ergens hoop ik op nieuwe Mac Mini’s, al kan het goed zijn dat deze pas volgend jaar aangekondigd worden. We zullen wel zien, misschien volgt er nog een verrassing, een wit konijn uit de hoed van Tim Cook.

 • Een mens vraagt zich soms af

  Enkele dagen geleden zag ik een filmpje op Facebook. Het ging over hoe de wereld geregeerd wordt door de bedrijven en het ‘groot’ kapitaal. Dat we radertjes zijn in een groter systeem waarin we ons zelf niet meer zijn. Ergens dacht ik: daar zit wat van waarheid in; alleen weet ik niet hoeveel. Langzaamaan ontstaan er tegenbewegingen zoals de deeleconomie, Fairtrade, enzovoort.

  Soms vraagt een mens zich af waarmee we inderdaad bezig zijn: we produceren zoveel plastic dat het overal in het milieu terecht komt tot in onze voeding toe. Geen wonder dat er zoveel kankers ontstaan, we vergiftigen langzaam onszelf zonder dat we er stil bij staan. Om nog maar te zwijgen van de producten die ze in de ‘traditionele’ landbouw gebruiken: van onkruidverdelgers tot verrijkte meststoffen. Niks dat beter smaakt dan een eigen gekweekte tomaat.

  Op een verloren weekdag zie je een reportage op de televisie over Cradle to Cradle en denk je: zou het dan toch kunnen dat we ooit de gecreëerde problemen weer zullen oplossen? Het principe is eenvoudig en mooi: het ene product kan dienen om, later, het ander product te maken. Een vervolg op recyclage en tweedehandswinkels. Het lijkt me best wel een interessant gegeven om nader te bestuderen.

 • Red Devils

  Het was een mooie wedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina vrijdag laatst leden: veel inzet en bij wijlen mooie combinaties van onze Rode Duivels. Al moeten we toegeven dat de Bosniërs een maatje te klein waren voor ons. Het waren makke lammetjes om tegen te spelen, een paar flitsen daargelaten, en dat vertaalde zich in een vier tegen nul overwinning. Al had het gerust zes nul kunnen zijn, in voetbal kan alles zolang de wedstrijd nog niet gespeeld is.

  Dat zullen we straks wel zien tegen Gibraltar. Als de Duivels wat doordrukken zouden ze toch een mooie score moeten kunnen behalen. Mijn idee is minstens zes tegen nul. De rest is overschot, meer hoeft voor mij niet, die arme stakkers moeten niet helemaal vernederd worden. Op naar het WK in Rusland in 2018 zou ik zo zeggen: go Red Devils go!

  Verder zie ik uit naar een droog weekend, ik zal mijn best doen om enkele buren bij kunstenaars te gaan bezoeken. Al kan ik niks beloven! We zullen het nog wel zien waar ik overal geraak. Verder geen grote plannen deze week, rustig het werk afronden, als dat mogelijk is. Anders steken we wel een tandje bij mocht dat nodig zijn.

 • Oktoberblues

  Na de zomer en nazomer komt de herfst. Dan vraag ik me af of ik de oktoberblues zal krijgen? De dagen worden korter en de nachten langer, maar dat wil nog niet zeggen dat ik daarom meer slaap. Zelfs als ik slaap ben ik nog in gedachten bezig met het werk; dan komen er allerlei rare dromen, ik vraag me soms af van waar ik het allemaal blijf halen.

  Afgelopen drie dagen ben ik vooral met het in orde brengen van mijn oude laptop bezig geweest: de tweede partitie met Linux erop is nu weer in orde. Na veel zwoegen, zweten en vooral updaten. Enkel moet ik nog het probleem om vlotter files op de netwerkschijf van school in orde krijgen. Deze middag ben ik daaraan bezig geweest maar het is nog niet helemaal zoals het hoort. Straks misschien even zoeken en testen, komt in orde.

  Nog een kleine inspanning en we hebben een weekje om uit te blazen. Ligt het aan mij of is het gewoon zo, het lijkt nog een eeuwigheid ver, al vliegt de tijd zo snel. Vooral als je met computers bezig bent, en als een gek allerlei commando’s zit in te voeren om een onstabiel systeem weer in orde te krijgen. Uiteindelijk wel in mijn opzet geslaagd: eind goed, al goed.