• Eentje om het af te leren

  Het voelt vreemd aan om, bijna direct na het werk, aan een feestweekend te beginnen. Vrijdagavond was er een licht- en vuurwerkspektakel in ons dorp maar dan zonder vuurwerk. Zaterdag hebben we kerstavond bij mijn broer gevierd. Op Kerstdag zelf ben ik rustig thuis gebleven: wat gegeten en een wandeling gemaakt. De kerstdagen gaan zo snel voorbij.

  Deze middag heb ik toch even op de fiets gezeten. Zo heb ik nog enkele kaartjes bij collega’s persoonlijk in hun bus gestopt. Verder heb ik nog wat zitten praten met een vriendin op de chat over ondermeer de gang van zaken in het leven. Niet alles is altijd rozengeur en maneschijn. Het is niet al goud dat blinkt en zo heeft iedereen zijn of haar levensverhaal.

  Gek toch hoe je bepaalde dingen meemaakt en daardoor een andere kijk op het leven krijgt. Dat je eerst keihard met je hoofd tegen de muur moet lopen voordat je doorhebt hoe het één en ander in elkaar steekt, en dan nog weet je soms niet van welk hout pijlen te maken. Zolang een mens kan dromen en zijn dromen probeert waar te maken is er hoop.

 • Warmste week

  Plots zijn we in de warmste week aanbeland. Deze morgen was ik, voordat de wekker afliep, wakker geworden. Eventjes blijven liggen en draaien, soms kan een half uur een eeuwigheid lijken, tot ik plots schrok toen de warmste muziek binnenkwam op de radiowekker. Heerlijk is dat: blijven luisteren in een warm bed en het nog even uitstellen om de week aan te vatten.

  Deze avond heb ik het nieuws gezien en het schokt me dat er nu, in de periode van vrede, menselijkheid en winterse warmte, zo een tendens naar vijandigheid, verrechtsing en bekrompenheid heerst. Spanningen rond, religie, overtuiging, het willen blijven vasthouden aan de macht: dit toont nog maar eens hoe klein de mens in feite is!

  Vandaar dat ik graag oproep tot meer menselijkheid, genegenheid en warmte jegens je medemens, wars van huidskleur, politieke overtuiging of geloof. Er zijn zo ongelooflijke mooie dingen die de mensen elkaar kunnen schenken. Waarom al die haat, onverschilligheid en respectloosheid?

 • Kalmte kan u redden

  Vandaag had ik een vreemd gevoel in mijn hoofd: het voelde wat leeg en onwezenlijk aan. Ik heb heel de dag doorgewerkt en toch had ik de indruk dat ik weinig gepresteerd had. Zoals vaak is het schijn dat bedriegt, enerzijds is het een goed teken dat de tijd snel voorbij is maar anderzijds had ik graag nog wat zaken afgewerkt. Dat zal voor een volgende keer zijn.

  Gisterenavond, zoals gewoonlijk op zondagavond, naar de televisie gekeken. Eerst naar de kwis kalmte kan u redden en daarna naar de TV-show met Ivo Niehe over David Bowie, Prince en J.K. Rowling, het verhaal van een werkloze moeder die miljardair geworden is.  Na het zien van de reportage besefte ik dat er nog hoop is om er ooit te geraken. Niet opgeven en blijven de uitgevers lastig vallen is het credo.

  Een werkje voor tijdens de kerstvakantie: een boek herwerken naar de aanwijzingen uit de manuscriptanalyse. Lees: herschrijven en aanpassen naar de tips die ik ontvangen heb. Derde keer goede keer? We zullen nog wel zien welke vaart het lopen zal. Eerst nog wat oefenen met het schrijven van kortverhalen; kwestie van het schrijven niet te verleren.

 • Wintersfeer

  Dat het maar snel nieuwjaar is; ik heb het niet zo begrepen op die korte dagen. Zeker niet als het dan ook nog berekoud is. Tegen de kou op zich heb ik eigenlijk niks, maar het zijn die gladde plekken op straat waarvoor je extra moet uitkijken. Nu zeker met deze vrieskoude, gelukkig worden de fietspaden ook gestrooid en hierdoor ben ik gelukkig nog niet uitgegleden.

  Vroeger, als kind, was december een maand om naar uit te kijken, te verlangen. Op 6 december kwam de Sint met geschenkjes en snoepgoed. Op kerstdag vierden we samen met het gezin met een stemmig kerstviering erbij en de laatste dag was er het jaarlijkse oudejaarsfeest bij onze tante. Kinderen worden groot en krijgen op hun beurt weer kinderen en zo is de cirkel weer rond.

  Tijden veranderen en de voorkeuren ook; het verlangen of het gevoel naar iets uit te kijken ebt weg en er komen andere dingen in de plaats. Tijd om een Bluesnummer te beluisteren; dit past in de sfeer van deze tijd van het jaar. Een uptime nummertje mag ook, dat geeft dan weer een zekere drive om te schrijven en dat doet me goed.