• Ik doe het nog één keer dit jaar

  Dit is een laatste post alvorens het nieuwe jaar, vol verrassingen, in te duiken. Deze avond nog even de woordjes op hun plaats zetten en wat televisie kijken want morgen is er een nieuwe dag. Zo tellen we langzaamaan af naar oudejaarsavond. Ik heb niets in het vooruitzicht gepland, maar wat niet is kan nog komen.

  Wat is er heerlijker dan een dag onder de familie feest vieren? Elkaar geschenkjes geven, een hapje eten en een glaasje drinken. Soms kan het leven toch behoorlijk eenvoudig zijn op een mooie kerstdag. Geen zorgen, rare hersenspinsels of nare problemen, die stellen we even uit. Of we laten deze achter ons liggen.

  Voor deze vakantie heb ik niet veel gepland. Met wat geluk kan ik wat lezen, ik kijk alweer op een leesachterstand van enkele tijdschriften en boeken. Misschien komen er nog enkele uitstapjes met vrienden bij, ik zou eens moeten afspreken met enkele oude bekenden. Een goed voornemen voor het komend jaar: vriendjes maken en afspreken.

 • Aarde, wind en vuur

  Een mens heeft veel gezichten, misschien moet ik toch eens naar Façades gaan zien. Alleen weet ik niet goed met wie ik momenteel naar deze film zou kunnen gaan. Loopt mijn zielsverwant hier wel rond op deze aarde? Een mens stelt zich toch soms van die onmogelijke vragen en ik ben daar zeker geen uitzondering op.

  Deze morgen was het duwen tegen de wind, die fors uit het noord-westen waaide. Ik was blij dat ik naar het werk kon fietsen, een mens heeft dat nodig: beweging en buiten zijn. Gelukkig viel het weer goed mee, voor mij mag het zo blijven de komende weken. Op naar de laatste werkdagen van dit jaar, die nog behoorlijk druk zullen zijn.

  Het is de warmste week en het vuur zal branden. De warmathon laat ik dit jaar aan mij voorbijgaan, misschien een ideetje voor het volgende jaar? Wie weet wie zijn hoofd dan pijn doet en heb ik tegen dan een ijzeren conditie. Eerst nog wat trainen hier in de omtrek alvorens me aan dergelijke manifestaties te wagen.

 • Werk aan de winkel

  Terwijl de aarde opwarmt en het plastiek alom tegenwoordig is, zit ik hier over de toekomst na te denken. Robots, computers en netwerken hebben onze levens in de greep. Waar het naartoe moet? Geen mens die er nog een deftig antwoord op weet. Welke planeet laten wij achter voor onze kinderen en kleinkinderen? Toch een pertinente vraag!

  Zo las ik afgelopen weekend dat er tegen 2050 meer plastiek dan vis in onze oceanen zal zitten. Een normaal mens stelt zich hierbij toch serieus vragen. Misschien behoor ik buiten die categorie, wie zal het zeggen? Urbanus schreef er begin de jaren zeventig al een liedje over: ‘De wereld is om zeep’. Oud nieuws in nieuwe zakken…

  Ja maar, hoor ik jullie denken, wat kunnen wij daaraan veranderen? Kleine stapjes zetten: kijken welke producten in welke verpakking je koopt. Minder kopen en proberen nog meer te recycleren. Ik moet toegeven dat ik ook soms zondig aan mijn eigen principes: af en toe is het sterker dan mezelf en dan ga ik ook over tot aankoop van niet altijd even nuttige spullen. Er is nog veel werk aan de winkel!

 • Waar was ik gebleven?

  Het loopt allemaal door elkaar in mijn hoofd: de computerproblemen die ik nog moet oplossen op mijn werk, het schrijven van verhalen en meedingen naar prijzen, het maken van een kerst/nieuwjaarskaart. Een mens zou voor minder jeuk beginnen te krijgen. Dan komen ze af dat ik beter moet plannen… Het zal wel zijn: ik wil alles nu en liefst terzelfder tijd als het even kan.

  Zo zal ik er natuurlijk nooit geraken. Gelukkig heb ik binnen afzienbare tijd wat dagen respijt: tijd voor mezelf, tijd om te schrijven en het lezen over schrijven. De boog kan niet altijd gespannen staan, soms moet je eens stoom afblazen. Gelukkig ben ik weer beginnen lopen: dat kan eens deugd doen alles vergeten, door wind en regen een rondje afwerken.

  Nog een geluk dat we niet vooruit kunnen kijken, soms stel je de dingen anders voor dan dat ze zich voordoen. Je kan wel honderd en één manieren bedenken om toekomst tegemoet te treden maar er is slechts één weg. Laten we het erbij houden dat dit de juiste weg is, al kan die soms niet zo leuk zijn. Een mens leert de mindere goede dagen te overleven met deze die wel de moeite waard waren te herinneren.