Computer

 • De tijden veranderen

  Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: Apple innoveert niet meer. Het tegendraads bedrijf van weleer is veranderd in een immobiele moloch. Waar voorheen de afwerkingsgraad premium was, beginnen de producten meer en meer een A-merk onwaardig te worden. Neem nu de schermen die, in samenwerking met LG, geproduceerd worden — commentaar overbodig.

  Straks ga ik me nog afvragen waar de computergigant — het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld — zich hedendaags nog mee bezighoudt? Alleszins niet met productvernieuwing en als het dan toch eens een nieuwe laptop uitbrengt zit de software vol met fouten. Al moet ik toegeven, even heb ik getwijfeld om er één aan te schaffen.

  Soms vraagt een mens zich af waar ze de mosterd blijven halen? Hoe kan je in godsnaam nog innovatief, rebels, vooruitstrevend en toekomstgericht blijven?g Het is niet makkelijk om jezelf te blijven heruitvinden. Dat is bijna een ondenkbare opdracht. Al hoop ik alsnog op nieuwe en zinnenprikkelende producten op de Keynote in maart.

 • Een Apple voor de dorst

  De biografie van Steve Jobs leest als een trein. Als ik even een gaatje heb zet ik me in de zetel en lees ik verder. Deze namiddag overdacht ik dat ik artikels liggen had over computers in het algemeen en Apple en Microsoft in het bijzondere — ik ga me hier niet uitspreken pro het ene of het andere bedrijf.

   

  Het brengt me terug bij mijn persoonlijke geschiedenis. Reeds van kind af aan kwam ik in contact met computers: Tandy, Commodore 64, en andere. Mijn eerste krantenknipsels betreffende computers, waaronder ook de Silicon Graphics Indy, dateren uit 1990. Wat er toen op machines van een paar honderd duizenden franken kon, doe ik vandaag op een laptop. 

   

  In december 1996 schafte ik mijn eerste Apple aan, het was een PowerMac 7200 aan 90Mhz met 8Mb RAM en harddisk van 500 Mb. Daarmee maakte ik mijn ontwerpen voor de studies van grafisch vormgever, en werkte ermee tot eind 2003. Toen het tijd werd voor de overstap op een Apple G5, die ik nog wel gebruik. Zo zie je maar hoe snel alles evolueert. Dit stukje is geschreven op mijn eerste MacBook Pro die ik aangeschafte eind vorige jaar.

 • De druppel

  Je zal het nooit anders zien. Als je iets aanpast, zoals het hoort te zijn, aan een Drupalsite veranderen er ineens instellingen zodat je html-codes genegeerd worden. Na een klein uurtje zoeken vind je waar je de instellingen kan terugzetten. Gelukkig heb je hier of daar nog een oude versie staan en kan je vergelijken. Die vlieger gaat evenwel niet altijd op omdat je lokaal niet de laatste versie staan hebt, laat staan de juiste modules. Fin we zijn weer wat wijzer geworden in Drupal 6.

   

  Hoog Tijd om de beide sites van Vivès vzw te restylen in Drupal 7. Ik voorzie anderhalve maand voor de twee sites. Het valt nog te zien hoe goed het vooruitgaat en de communicatie met de opdrachtgever loopt. Zo heb ik vrijdagmorgen afspraak in Brugge bij Vivès voor de bespreking van de sites. Misschien die middag eens gaan zwemmen? Het is alweer veel te lang geleden, er is wel altijd iets te doen of het weer speelt me parten en een mens stelt toch zo makkelijk uit.

   

  We zullen evenwel zien hoe het vrijdag lopen zal; eerst de week verder doorkomen. Morgenavond is er de filmvoorstelling van een collega van de Kunstacademie aan Zee. Om 18h begint de intro. Ik weet nog niet of ik tussendoor naar huiskom of ik rechtstreeks naar de academie fiets. Zaterdag is er een quiz in Beerst bij Diksmuide waar we met ons ploegje ’de intelluelen’ — je moet het kind een naam geven — gaan deelnemen. Met tafelnummer dertien, kan het alvast niet meer stuk, dat is mijn geluksnummer met name.

 • Solide State Disk (part two)

  Mijn laptop Toshiba snort weer als nooit tevoren. Voor 85 euro een SSD van Samsung 840 series van 120 Gb er ingepropt. Eerst even de oude harddisk opgeschoond met Ccleaner en Defraggler; dan de hele disk overgezet met CloneZilla en daarna de partities uitgelijnd. Alles werkt sneller als ooit tevoren. Behalve de tools van Samsung, die kan ik niet draaien, dat heeft iets te zien met de aansturing van de SATA-drive denk ik.

  Met mijn Mac G5 had ik minder geluk. Nadat de laatste aanpassingen gedaan had wou ik een volledige backup maken met TimeMachine. Dat grapje heeft me toch enkele dagen geduurd; na een controle op de bevoegdheden op mijn schijf lukte het alsnog een volledige back-up te maken. Helaas is de SSD Intel 520 een SATA 3 schijf die niet neerwaarts compatibel is met SATA 1. Gevolg: de schijf wordt door de computer niet herkend. Zo kan ik weer zoeken voor een oplossing. Ofwel een Samsung SSD, ofwel een Verbatim misschien toch opteren voor een Intel 320, maar die kosten zoveel!

  De laatste dagen ben ik dus serieus met mijn computers bezig geweest. Het mag al eens een weekje anders zijn. Een rustig weekje bijvoorbeeld, zoals afgelopen week, dat zie ik wel zitten. Alleen is het vandaag wat anders gelopen dan verwacht. Vreemde computerproblemen zowel deze morgen als deze middag. Hopelijk is dat geen veeg teken... Straks nog wat kijken naar Met man en macht. Kwestie van me nog wat te ontspannen deze avond.

 • Apple flikt het weer

  Afgelopen weekend lekker geluierd. Zaterdag Jos-dag en zondag vaderdag. Zo was er voor elk wat wils :-) Vanavond nog wat langer gewerkt; de laptop van de zorg-coördinator van Mariakerke hersteld. Nieuwe harddisk weest halen; dus opnieuw installeren en gegevens terugzetten van de oude disk.

  Een telefoontje gekregen van de garage. Woensdag ga ik kijken voor een nieuwe wagen. Het wordt allicht een new 308 black and silver met een 112 pk (startstop)motor. In het zilver grijs. Ja het zal mooi staan voor ons huis.

  Vanavond een beetje ontgoocheld door de Keynote van Apple. Wel een fantastische nieuwe MacBook Pro met Retina display 2880×1800 pixels (5 miljoen beeldpunten). Het is om duizelig van te worden… Aan de andere kant was er geen nieuws over een mogelijke nieuwe Mac Pro, enkel de processors zijn versneld, dit noem ik geen nieuwe Mac Pro.

  Wellicht koop ik me een nieuwe MacBook Pro als het nieuwe OS, Mountain Lion, uit is. Dan zal er al meer geweten zijn over de tekortkomingen. Ik weet waar ik voor kan gaan sparen.

 • Krokusvakantie

  Er borrelt van alles in mijn hoofd. Ik droom over school, mijn werk en een vriendin. Dromen zijn bedrog maar vaak wel leuk om te beleven. Plato zei het al het leven is een droom, om de allegorie van de grot te parafraseren. Wie zal ons zeggen wat het leven is? Geen haan die erover kraait. Genoeg geleuterd over serieuze zaken laten we het speels houden vanavond.

  Ik ben wat moe van het helpen op de verbouwingswerken bij mijn broer te Varsenare. Gisteren was er een mijlpaal voor de isolatie. Heel zijn huis is getest op winddichtheid en isolatiewaarde. Hij beschikt over een lage-energie-woning. Hierdoor kan hij nog net van de nu afgeschafte belastingvoordeel genieten. Gisteren kwam er een man metingen verrichten. Eerst het hele huis vacuüm zuigen en met rook kijken om luchtlekken op te sporen. Daarna met een infraroodcamera gekeken naar tochtgaten en vochtplekken. Om af te sluiten met nogmaals onder- en bovendruk te steken op het huis. Alweer een speciale belevenis op de werf.

  Daarnet gelezen dat het ministerie van financiën met een virusprobleem te maken heeft. Ik hoorde ook dat er een nieuw computervirus de ronde doet. Hopelijk blijf ik er op mijn werk van gespaard. Eerst even opzoeken wat het juist kan zijn. Een naam kan ik er niet op plakken maar op de blog van Luc Beirens kun je meer lezen over ransomware. Och het kan ook bijvoorbeeld DNSChanger zijn. Op volgende site kun je controleren of je computer besmet is of niet. Indien wel en je het niet weet zul je vanaf woensdag 7 maart niet meer op internet kunnen. Zo blijft een mens bezig. Zoveel vragen en zo weinig antwoorden. De rest zal voor een volgende keer zijn.

 • Sommige dagen zijn beter

  Ik kijk met een getwist gevoel terug op afgelopen week. Woensdag wou ik me klaarmaken om naar de kunstacademie te gaan toen ik een telefoontje van mijn broer kreeg dat vader gevallen was op de bouwwerf. Het was wel even schrikken, snel wat spullen genomen, gegeten en naar mijn broer gereden. Samen naar het AZ Sint-Jan gegaan, vader lag nog op de spoedafdeling toen we er kwamen. Nog even beneden gewacht en daarna samen naar afdeling 35 voor een kamer. Er nog wat gebleven en omstreeks half elf was ik weer thuis.

  De volgende dag alleen thuis, dat was al een poos geleden. Die avond naar de kunstacademie na een paar telefoontjes heen en weer met broer en vader. Alles verliep goed. Vrijdag, na het werken op Vivès, naar het ziekenhuis pa gaan bezoeken. ’s Avonds een etentje met één van de scholen. Het was lekker en leuk, niet al te lang gebleven omstreeks kwart voor één lag ik in bed. Toen ik thuiskwam was vader er ook, hij lag te slapen en heeft me niet gehoord.

  Zaterdag ’s ochtends eerst om boodschappen en dan wat in de krant van twee weken terug gelezen, kwestie van bij te blijven met de actualiteit. Na het eten naar de kunstacademie gegaan. Het was de dag van het deeltijds kunstonderwijs. Enkele collega’s gezien en ook een vriend waarmee ik nog op het Sint Lucas gezeten heb. Die avond niet meer op stap geweest en misschien was dat het beste ook. Tijdens mijn aanwezigheid op de kunstacademie verder gewerkt aan mijn interactieve site. Een navigatievenster gemaakt in Flash zoals in het programma Photoshop. Ik miste enkel nog de aansturing om het gebied te verschuiven in de navigator; dat heb ik ’s avonds in orde gebracht.

  Zondag was écht een rustdag. Nog wat gelezen, gerust en na de koffie de site van de kunstacademie overgezet op mijn netwerkschijf (die heeft een webserver aan boord). Daarna wat betalingen gedaan, zitten chatten en wachten tot een vriendin online kwam. Niet dus, dan maar gekeken naar de laatste aflevering van de Pappenheimers en een uitzending gezien van de Schleckbroertjes met Ivo Niehe. Dat bleek de Tros tv-show te zijn, zo werd het weer tijd om te gaan slapen.